HTML

Építkezünk

Leírom és okulásul a világ elé tárom mind azt a megpróbáltatást amit egy építkezés az ember vállára aggat. Ill. megosztok minden olyan tippet trükköt amivel talán könnyebben fog menni az építkezés, ha még is bele akarsz vágni.

Friss topikok

  • S-Works: Jó volt olvasni az írásaid.! Köszi! (2011.08.08. 23:27) Kerísd el magad
  • Don Quixote de la Ferko: Látom, nem nagyon pörög a topod, de azért lenne egy apró megjegyzésem. "Amint ez kész megint jön ... (2010.08.11. 16:39) Alapok

Linkblog

2009.08.04. 10:30 Xabbu189

Alapok

Az alalpozás a ház egyik "legfontosabb" része. Ha ezt elvétik a szakik akkor oda az egész épület, így erre igen nagy figyelmet fordítsunk. Illetve mi a szakikra, a szakik meg a munkájukra.

A ház kimérését figyelemmel kisérve kicsit furcsának találtam amit láttam. Még annó amikor a nyaralónkat húzták fel szüleim a 80-as években kétkezű barkácsmunkával, akkor csak leütöttünk pár karót, kispárgáztuk a ház alapját és mán neki is álltunk az ásásnak. Na itt olyan érzésem volt, mint ha egy karámot húztak volna fel a jóemberek. Mint kiderült egy szintet építettek, amihez képest majd igazítani fogják az alapot. Amikor jobb esetben nem csak érzésre megvan a ház körvonala jön a bobcat (minimarkoló) és szépen kiássa az alapot. Itt figyelni kell arra, hogy a teherhordó réteget érje el az alalp méllysége. Ezek után fontos, hogy az alap egyenletes legyen, tessék bezavarni a munkásokat lapáttal a gödörbe, had izzadjanak a napon. A "Tibikém, ott azért ferde az alalp, mert megdőlt a markoló" nem elfogadható magyarázat. Az alapba a vasalat szintén nagyon fontos! Ide kengyelt (négyzetesen hajlított szálvas) és szálvasat kell összekötni (végeredmény négyzetes oszlopok) és behelyezni. Amint ez megvan, jön a pumix (pumpás betonkeverő) és betolja betonnal az egészet. (C1624 típusjelzésű benont használtunk mi). Jahh, hogy senkinek ne essen le az álla -mint ahogy nekem- , nyugodtan félre lehet tenni 100 - 150e jó magyar forintot csak a pumix használati dijára.

Amint állt pár napot az alap mehet rá a zsalukő. A 30-as falazathoz 30-as zsalukő dukál. Egyszerű ez mint az fekvehányás : ) Szóval a zsaluköveket szépen végigrakják az alalp mentén. Minimum 30cm-es lábazatot kell készíteni belőle. Itt jó eséllyel a sorok közé is tesznek vasalatot. Amint ez kész megint jön a pumix (újabb pénzkidobás arra a kúrva pumpás autóra) és mehet tele betonnal az egész. Ha ez is kész, szépen elkezdik feltölteni az alalpot "töltőföldel". Ez jobb esetben agyagos földet jelent, hagyományos esetben az alalpból kiásott földet + a tetejére töltőföld és rosszabb esetben egy csomó szemét meg sitt + a kivágott gaz és a telken talált törmelék. Utóbbi esetben arra számítani kell, hogy a sok szar amit bedobáltak a szakik az alapba az idő múlásával elrohad és helyükön keletkező üregek miatt szépen megsűllyed az alap. Na de ha rendesen figyelünk a részletekre akkor a normál kategóriát követve kapunk töltőföldet az alap tetejére. Ezek után döngölgetünk, ki békával, ki bobcattel. Mikor már vakondúrnak is beletörik a körme az alagútfúrásba és Józsibácsi is csak derékig sűlyed el a homokba miközben ugrálva bizongatja, hogy jó ez mán Tibor jöhet a következő lépés akkor kimondhatjuk, hogy kellően tömör az alap. Ekkor rákerül egy sóderréteg ami fölé már a vasháló kerül. Itt nem szabad engedni a pénztárca húzó erejének és minimum 8-as vashálóval díszítsük az alapunk tetejét. Erre szintén jön a beton, pumix úr ismér pofátlanul rabolja a pénztárcánkat. (minimum 8-cm-es szerelőbeton az ajánlott, előírt). Ekkor kb két hetet hadjuk állni az alapot, közben bőszen locsolgassuk a tetejét, napi hőmérsdéklettől függően. Mi 3-5 alkalommal tettükk ezt napi szinten. Így az alapunk olyan lett, mint egy atombunker, bevehetetlen, megsemmisíthetetlen : )

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://teglarakas.blog.hu/api/trackback/id/tr301287660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Don Quixote de la Ferko 2010.08.11. 16:39:41

Látom, nem nagyon pörög a topod, de azért lenne egy apró megjegyzésem.

"Amint ez kész megint jön a pumix (újabb pénzkidobás arra a kúrva pumpás autóra) és mehet tele betonnal az egész."

Számold ki a pumpamix, és a "Józsi és a brigád" féle nyelesdózer költségét.
Aztán ne lepődj meg, ha azt a mennyiséget, amit a pumpa fél óra alatt betol, a brigád egy hét alatt kevergeti ki kézzel.
süti beállítások módosítása